Je bent in Reykjavik. Maar wat moet je er hemelsnaam doen?!

Nog nooit heb ik iemand horen zeggen dat hij op stedentrip gaat naar Reykjavik. Maar als je naar IJsland gaat, kom je toch meestal eerst langs Reykjavik. En wat dan?

Reykjavik is de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. Dat klinkt al interessant, vind je niet? Daarnaast wonen bijna de helft van alle inwoners van IJsland in Reykjavik. Ik had dus wel verwacht dat ze iets moois van deze zouden maken, maar vond het eerlijk gezegd teleurstellend. Het echte stadscentrum bestaat eigenlijk maar uit een paar straten en daarbuiten kom je eigenlijk al snel in woonwijken terecht. Doordat er veel golfplaten worden gebruikt als dakbedekking, zagen de huizen er armoedig uit. Maar bovenal miste ik de allure die andere Europese steden zo kenmerkt.

Dus wat moet je nou doen als je in Reykjavik bent beland?

1.Allereerst zou ik zeggen: ga de stad uit, en “doe” de Golden Circle

Soms moet je gewoon de toerist spelen. [Dit zeg ik soms tegen mijzelf, waarschijnlijk omdat het beter klinkt om de toerist te spelen dan er één te zijn.] We boekten een bus tour vanaf de camping in Reykjavik om Geysir (ja, ja, hier komt dus het woord geiser vandaan) en Strokkur (de actieve geiser) te zien. Het was wel erg toeristisch en massaal, en dat deed wel een beetje af aan de ervaring. Toch ben ik blij dat we gegaan zijn, want we hadden beiden nog nooit een geiser gezien. Fascinerend, dat de grond zo warm is waardoor er overal borrelende waterstroompjes ontstaan en de druk zo oploopt dat het kokende water omhoog spuit.

View-on-the-Golden-Circle-Tour

De Golden Circle heeft ook prachtige uitzichten te bieden

De Golden Circle bestaat uit de geisers van Haukadalur, maar ook uit Gullfoss en Thingvellir. Het pluspunt aan de bustour (naast dat we zelf geen dure auto hoefden te huren) was dat we een verhaal over de Gullfoss te horen kregen. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat we de gouden waterval nog kunnen zien. Gulffoss is bijna verloren gegaan toen er plannen waren gemaakt om een waterkracht centrale te bouwen om de energie van Hvitá te gebruiken. De toenmalige eigenaar van de Gullfoss, Tómas  Tómassen, wilde de grond niet verkopen en het verhaal gaat dat zijn dochter, Sigríður Tómasdóttir, zelfs te voet naar Reykjavik is afgereisd om een stokje te steken voor de plannen. Gelukkig zijn ze er in geslaagd en kun je vandaag te dag – samen met honderden anderen – de indrukwekkend grote waterval bewonderen.

Visiting-Gullfoss

Op en top toerist bij de Gullfoss

Van Thingvellir park was ik misschien nog het meest onder de indruk, omdat je hier kunt aanschouwen dat de Euroaziatische en Amerikaanse platen uit elkaar zijn gedreven waardoor er een enorme kloof is ontstaan.

Thingvellir .jpg

2. Ga op een boottocht om walvissen te spotten

“Ik weet het niet,” zei ik tegen mijn vriend, “Moeten we dat nou wel doen? Zou je ze wel echt goed kunnen zien?” Een walvissentocht in IJsland is – net als eigenlijk alles in dat land – niet heel goedkoop, maar we hadden allebei nog nooit zo iets gedaan, dus we besloten om het maar gewoon te doen. Daar hebben we absoluut geen spijt van gehad! Ook al schijnt het noorden van IJsland de beste plaats te zijn om walvissen te spotten, het is ook zeker mogelijk vanuit de hoofdstad. Ik kan je ten zeerste Special Tours aanraden.

Omdat we de expres tour hadden geboekt, voeren we op volle kracht de Atlantische Oceaan op. Alleen hiervan kregen we al een adrenalinekick! Met onze waterdichte pakken stonden we op het dek en klampte ik me tegen mijn vriend aan, terwijl de golven tegen ons op spetten.

Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik ervan moest verwachten en omdat we allebei vrij nuchter zijn, hadden we in ieder geval niet verwacht dat we er zó van onder de indruk zouden zijn. We hadden het geluk dat er meerdere walvissen dichtbij kwamen en wát een beleving zeg! Ook zagen we onderweg veel papegaaiduikers, mijn favoriete vogel, omdat ze niet alleen heel mooi zijn door hun gekleurde vleugels, maar ook heel grappig zijn om naar te kijken. We hebben geen foto’s gemaakt, omdat we de walvissen en de hele tour echt in ons op wilden nemen en er samen – en niet door de lens – van wilden genieten.

3. Bezoek de haven en eet een ijsje bij Valids Icecream Parlor

De haven van IJsland is wel een bezoekje waard: dit vond ik eigenlijk het sfeervolste deel van wat ik van de stad heb gezien. Je kunt er een walvistour boeken én heel goed ijs krijgen. Bij Valids Icecream Parlor verkopen ze het beste Italiaanse ijs wat ik ooit gegeten heb (en ik ben in Italië geweest!). Al moet ik erbij zeggen dat de IJssalon in mijn eigen stad Rotterdam toch ook wel érg dichtbij perfectie komt…

Reykjavik-view-at-North-Atlantic-Ocean-bewerkt-small

Relaxen in Reykjavik: uitzicht op de Noord-Atlantische Oceaan

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s